Päijät-hämeen keskussai­raala

Kuusitunturi Lahdella on vaativan sairaalakohteen edellyttämää sähköalan osaamista. Yhtiö on vastannut sekä Päijät-Hämeen keskussairaalan hankkeissa että Lahden kaupunginsairaalan saneerausurakassa sähkötöistä.

RakennuttajaPäijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä
QMG-yritysKuusi­tunturi Lahti Oy
Pinta-ala34 600 m2
Palvelut Sähköurakointi

Kuusitunturi Lahti vastasi sähköistä Päijät-Hämeen keskussairaalan laajennusurakassa

Useammassa vaiheessa etenevä keskussairaalan rakennustyömaa oli koko Päijät-Hämeen suurimpia rakennushankkeita. QMG-konserniin vuodesta 2021 kuuluneen Kuusitunturi Lahden vastuulla oli uudisrakennuksen (RV7) sähkö-, tele-, ja turvajärjestelmäurakka. Yhtiöllä on jo entuudestaan vankkaa kokemusta terveydenhuollon tilojen sähköistämisestä.

Uudessa sairaalasiivessä on yhteensä seitsemän kerrosta, joista ylimmässä on ilmanvaihtokonehuone. Uuteen rakennukseen siirtyvät vuoden 2022/2023 aikana leikkausyksikkö, synnytysten, vastasyntyneiden ja naistentautien yksikkö, operatiiviset vuodeosastot ja välinehuolto sekä logistiikan tilat.

Kuusitunturi Lahdella on vaativan kohteen edellyttämää laaja-alaista sähköalan osaamista. Yhtiö oli jo aiemmin vastannut Päijät-Hämeen keskussairaalan Akuutti24:n eli ensihoito- ja päivystyskeskuksen sähkötöistä sekä ollut mukana nykyisen urakan aiemmissa vaiheissa (RV5 ja RV6). Lisäksi yhtiö vastasi 2016–2017 Lahden kaupunginsairaalan saneeraushankkeessa sähköurakasta.

Sairaalakiinteistössä on paljon erilaisia erikoistiloja ja muiden muassa leikkaussaleja, joista jokainen on asennustöiden näkökulmasta vaativa yksittäinen kohde.

Juha Kosonen, toimitusjohtaja

Kuusitunturi Lahden asennushenkilöstö on asentanut lähes kaikki sairaalan sähköön liittyvät järjestelmät. Työmaalla on eri vaiheissa ollut töissä noin 15–40 asentajaa.  

– Rakennusta varten on tehty kaksi erillistä muuntamoaluetta, joiden lisäksi piha-alueella on kaksi varavoimakonttia. Uudessa sairaalasiivessä on Eatonin häiriöttömän sähkönsyötön ratkaisu. Sähkökeskuksia on tehty noin 250 kappaletta ja kaapelia on vedetty satoja kilometrejä. Pelkästään kuitukaapelia tarvitaan noin 30 kilometriä, kertoo sähköurakan vastaava projektipäällikkö Timo Mäkinen.

Sairaalan toiminta jatkui samalla tontilla, ahtaalla sairaala-alueella koko rakentamisen ajan normaalisti, mikä toi urakkaan omat haasteensa ja jatkuvaa liikennettä pihalle. Kuusitunturi Lahden toimitusjohtaja Juha Kosonen vahvistaa, että sairaalatyömaalla kyse ei muutenkaan ole koskaan aivan tavallisesta sähköurakasta. Keskussairaalan hankkeet ovat vaativaa rakentamista ja edellyttävät vahvaa osaamista kaikilta mukana olevilta asentajilta sekä ensiluokkaista aikataulujen ja työvaiheiden yhteensovittamista mukana olevilta toimijoilta.

– Sähköt eivät saa katketa missään tilanteessa ja kohteessa on tästä syystä mittava varavoimajärjestelmä muiden järjestelmien lisäksi. Kiinteistössä on paljon erilaisia erikoistiloja ja muiden muassa leikkaussaleja, joista jokainen on asennustöiden näkökulmasta vaativa yksittäinen kohde, Kosonen muistuttaa.

Asennuslukumääriä: ryhmäkaapeleita noin 350 km, tietoverkkokaapelia noin 100 km ja kuitukaapeleita noin 30 km. Asennettuja pistorasioita yhteensä noin 7000 kappaletta.

Muita kohteitamme

Hypermarketin valaistuksen modernisointi

Mesiel vastasi K-Citymarketin sekä samassa kiinteistössä vieressä sijaitsevan toisen päivittäistavarakaupan valaistuksen uudistamisesta. Asennukset tehtiin yötyönä…
Sähköurakointi
Keski-Pohjanmaa

Paloilmoitinjärjestelmän uudistus teollisuudelle

FireSec vastasi suunnittelusta ja asennuksista, kun suuri teollisuuden tuotantolaitos uudisti paloturvajärjestelmänsä.
Paloturvallisuus
Turvatekniikka
Pirkanmaa

As Oy Kajaanin Ainonranta

Kaupungin ensimmäinen tornitalo As Oy Kajaanin Ainonranta valmistui vuonna 2023. LVI-Aitta vastasi kohteen LVIA-urakasta.
IV-urakointi
Jäähdytys ja kylmätekniikka
LV-urakointi
Rakennusautomaatio
Kainuu