Helsingin vankila ”sörkka”

Työn tekeminen turvallisuusluokitukseltaan korkealla ja vartioidulla vankila-alueella edellytti, että kaikki Ilmastointi-Mikentinkin urakassa olevat henkilöt turvaselvitettiin joka päivä.

QMG-yritys Ilmastointi-Mikenti Oy
Pinta-ala Peruskorjatun alueen pinta-ala noin 9000 m2
Palvelut IV-urakointi
Kiinteistö Museoviraston valvoma rakennus

Projektijohdon ammattitaito mitataan Museoviraston valvomissa kohteissa

Ilmastointi-Mikenti vastasi ilmavaihtourakasta perinteikkään Helsingin vankilan eli ”Sörkan” C-osaston peruskorjauksen yhteydessä.

Ilmastointi-Mikenti on kokenut vaativien kohteiden korjausrakentaja, mutta vuodelta 1881 oleva ja eri vaiheissa laajennettu vankila oli monessa mielessä kaukana tavanomaisesta. Tämä tuli esiin muun muassa tiukoissa turvatoimissa alueella liikuttaessa.

Valmistumisensa jälkeen Helsingin vankilaa on eri vuosikymmenillä laajennettu, korjattu ja uudistettu. Vankipaikkoja on noin 310 ja ne on sijoitettu eri osastoille. Viimeisin myös ympäristöön näkyvä lisäys on vankilaa kiertävä 570 metriä pitkä ja korkea tiilimuuri, joka valmistui vuonna 2009. C-osaston laajempi peruskorjaus valmistui 2018. Tässä yhteydessä myös ilmanvaihtojärjestelmä uusittiin. Osasto sai remontin tuloksena kokonaan uudet ja nykyaikaiset ilmanvaihtolaitteet.

Senaatti-kiinteistöjen tilaama projekti tehtiin yhteistyössä Museoviraston kanssa. Museovirasto määritti tiukat rajat rakenteisiin liittyville ja niiden ulkonäköön vaikuttaville toimenpiteille. Lisäksi yksittäisiin vankiselleihin tehdyissä toteutuksissa oli otettava tavanomaistakin enemmän huomioon turvallisuusnäkökohtia.

Työn tekeminen turvallisuusluokitukseltaan korkealla ja vartioidulla vankila-alueella edellytti, että kaikki kohteessa olevat henkilöt turvaselvitettiin joka päivä, eikä työmaalle päästetty ulkopuolisia. Projektiin osallistuvat ilmoittautuivat vankilan porteilla, mikä koski myös kaikkia tavarantoimittajia. Toimintamalli edellytti projektijohdolta osaavaa työsuunnittelua ja kaikkien vaiheiden aikatauluttamista.

Museovirasto määritti tiukat rajat rakenteisiin liittyville ja niiden ulkonäköön vaikuttaville toimenpiteille.

Projekti oli haastava ja Ilmastointi-Mikentin vahvasta, erilaisissa peruskorjauskohteissa hankitusta kokemuksesta oli suurta hyötyä. Toteutuksesta vastasi projektipäällikkö, jonka vastuulle kuuluivat ilmanvaihtourakan kokonaisvalvonnan ohella laitteiston kilpailutus ja hankinta. Lisäksi hän valvoi tehdyn työn laatua. Apuna kohteessa oli projektinhoitaja, joka myös tilasi tarvikkeet työmaalle.

Kuva: Rikosseuraamuslaitos

Muita kohteitamme

Energiajärjestelmän uudistus teollisuuskiinteistöihin

Lämpöjokeri asensi lahtelaiseen teollisuuskiinteistökohteeseen ilma-vesilämpöpumput tuomaan säästöä energiakustannuksiin.
IV-urakointi
LV-urakointi
Sähköurakointi
Päijät-Häme

Länsimetro

Länsimetron projekti oli haaste rakentajille pituutensa ja monipuolisuutensa vuoksi. Quattroservicesin kokemukselle tunnelirakentamisesta oli käyttöä.
Sähköurakointi
Uusimaa

Turvatekniikkaa Terrafamelle

Capcon (Capitis Control) toimii Pohjois-Suomessa monimetalliyhtiö Terrafamen luottokumppanina turvatekniikkasioissa. Tehdasalueen laajuus ja monet järjestelmät ovat…
Turvatekniikka
Kainuu