Opiskelu antoi kokeneelle ammattilaiselle uusia näkökulmia

Henkilö seisoo valkoisen auton edessä.

Mikenti Oy Jypro työllistää 50 henkilöä Leppävirralla ja Jyväskylässä. Yhtiön LVI-urakoinnin johtaja Petri Pajusen tehtävä on pitää huolta yhtiön LVI-osaston kokonaisuudesta, ja vastuualueensa tueksi Petri suoritti hiljattain LVI-insinöörin opinnot. Ponnistus oli merkittävä, mutta jälkeenpäin katsottuna aika hujahti kuin siivillä. 

Juvalta Helsinkiin, tai joustavasti etänä

Vaikka Petri itse asuu Juvalla, opiskelu Metropolia Ammattikorkeakoulussa Helsingin Myllypurossa ei tuottanut ongelmia. LVI-insinöörin monimuoto-opinnoissa ei ollut pakollista lähiopetusta, mutta niille varatut perjantaipäivät vetivät opiskelijoita siitä huolimatta ­– välillä paikan päällä Helsingissä, välillä etänä. 

Jotta voi työn ohella suorittaa 240 opintopistettä neljässä vuodessa, motivaation täytyy olla vahva. Vapaa-aikaakin pitää olla valmis uhraamaan. Petri koki saavansa vuosikurssin muilta opiskelijoilta arvokasta tukea opintiellä, vaikka vuosiin mahtui pandemia ja suoranainen etäopintoloikka. 

– Myös se, että on itse ollut alalla jo pitkään, helpotti paljon, Petri lisää. 

Työn ohella opiskelu on kova ponnistus, mutta kannattaa 

Ei liene lainkaan tavatonta, että työelämä vie nuoren osaajan mennessään ennen kuin lisäopinnoille ehtii uhraamaan ajatustakaan. Näin kävi aikoinaan myös Petrille, ja pian kuvioihin tuli myös yrittäjyys. 

Ajan saatossa Petri näki läheltä, kuinka hänen lapsensakin kävivät koulunsa ja jatko-opintonsa. Ajatus omasta opiskelusta alkoi itää. Työelämä on jatkuvaa uuden opettelua, ja Petri halusi saada opinnoista tukea käytännön osaamiselleen. 

– Opiskelu oli ennen kaikkea keino panostaa omaan osaamiseen ja tuottaa lisäarvoa sekä itselleni että omaa työtäni silmällä pitäen, Petri summaa. 

Koulutus antoi tärkeän katsauksen myös siihen, millä tavalla nuorempi polvi näkee talotekniikka-alan ja millaisia odotuksia heillä on työelämää kohtaan ylipäätään.

Opiskelu työn ohella toikin Petrin työhön hyötyjä lähes välittömästi. Opetuksen aikana oli mahdollista saada laajempi ymmärrys siitä, millaiseen suuntaan koko ala on kehittymässä. Uusia näkökulmia oli tarjolla erityisesti ympäristöön, energiatehokkuuteen ja vastuullisuuteen liittyen, mikä oli erityisen tärkeää talotekniikka-alalla. Petri on pystynyt hyödyntämään opintojen materiaalia sekä tietoja yrityksessä, ja näin auttanut kehittämään toimintaa.

– Koulutus antoi tärkeän katsauksen myös siihen, millä tavalla nuorempi polvi näkee talotekniikka-alan ja millaisia odotuksia heillä on työelämää kohtaan ylipäätään. Tämä on tärkeää ymmärtää, jotta voimme tulevaisuudessa luoda houkuttelevia työpaikkoja, Petri analysoi. 

Mikenti Oy Jypro kannustaa opiskeluun vastaisuudessakin

Petrin opiskelutaival on ollut antoisa. Valmistuminen LVI-insinööriksi tässä vaiheessa uraa on Petrin mukaan erilainen kehitysloikka, kuin mitä se olisi ollut esimerkiksi pari vuosikymmentä sitten, mutta yhtä kaikki – opiskelu vahvistaa osaamista. 

– Onnistuminen tuntuu tietysti hyvältä, ja lisää tunnetta siitä, että kaikki on mahdollista, kun sitoutuu tavoitteisiin. Ehkä jatkan opintoja vielä jossain vaiheessa. Eihän sitä koskaan tiedä, Petri virnistää.

Mikenti Oy Jypron sisällä kiinnostus työn ohella opiskeluun on nostanut päätään; yksi IV-puolen asentaja on jo aloittanut samankaltaiset monimuoto-opinnot Mikkelissä. Petrin viesti työn ohella opiskelua pohtivalle onkin selkeä:

– Jos intoa löytyy, siitä vaan! 


Uusimmat artikkelit

Paikallis-Sähkön Kimmo Ojalehto paikallisen projektitiimin kanssa Bangladeshin voimalaitosprojektilla.

Kainuulaista sähköosaamista kaukomaille

Paikallis-Sähkön sähköasentaja Kimmo Ojalehdon viimeisin ulkomaankeikka suuntautui tällä kertaa pohjoismaita kauemmas. Bangladeshin kaakkoisosaan on rakenteilla…

Rauno Saari Oy:n Mikko Saari ja QMG:n Pekka Pöykkö kättelevät.

QMG vahvistaa asemaansa Uudenmaan LVI-markkinoilla ostamalla Rauno Saari Oy:n

Vuoden 2023 LVI-urakoitsijaksi valittu Rauno Saari Oy liittyy yrityskaupalla QMG-konserniin. Koko henkilöstö jatkaa vanhoina työntekijöinä.…

Nimlas ja QMG kasvoivat voimakkaasti – yritysostot jatkuvat Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa

Nimlas Group kasvoi Pohjoismaiden neljänneksi suurimmaksi talotekniikkakonserniksi 8 miljardin Ruotsin kruunun pro forma -liikevaihdollaan. Nimlakseen…