Merikasarmi

Merikasarmin korjaus toteutettiin kärkiallianssihankkeena, jossa mukana olivat omistaja Senaatti-kiinteistöt ja NCC Suomi. LVI-projektinjohtourakasta vastasi Quattroservices.

PääurakoitsijaNCC Suomi Oy
RakennuttajaSenaatti-kiinteistöt
QMG-yritysQuattro­services Oy
Palvelut IV-urakointi LV-urakointi
KiinteistöMuseoviraston valvoma kohde

Quattroservices mukana uudistamassa Merikasarmia Helsingissä

Helsingin Katajanokalla on toteutettu viime vuosina yksi pääkaupungin merkittävimmistä korjausrakentamisen urakoista. Ulkoministeriön käytössä ollutta 200-vuotiasta Merikasarmia korjattiin 2018–2021 vastaamaan paremmin nykyajan vaatimuksia. Koko alue on Museoviraston suojelema, mikä vaikuttaa ennen kaikkea tilaratkaisuihin, mutta myös materiaaleihin ja väreihin.

Merikasarmi on osa historiallista Helsinkiä. Tuomiokirkonkin suunnitellut C.L. Engel teki 1800-luvun alussa piirustukset venäläisille sotilaille rakennettavaan kasarmiin. Ensimmäisenä valmistui päärakennus eli matruusirakennus 1820. Lisäksi alueelle tulivat ns. läntinen, upseerirakennus ja vähän myöhemmin myös sairaala. 

Itsenäistymisen jälkeen rakennukset olivat Suomen armeijan käytössä 1950-luvulle asti. 1980-luvulla niissä tehtiin mittava korjausurakka. Sen yhteydessä alueelle tuli vielä viisi uutta rakennusta. Yhteensä 2020-luvulla saneeratuissa rakennuksissa on noin 26 000 neliömetriä.

Merikasarmin korjaus toteutettiin kärkiallianssihankkeena, jossa mukana olivat omistaja Senaatti-kiinteistöt ja NCC Suomi. LVI-projektinjohtourakasta vastasi Quattroservices.

– Saneerauskohde, jossa Museovirasto on mukana, eroaa aina uudisrakentamisesta. Esimerkiksi värit oli nyt määrätty tarkkaan, mikä vaikutti myös talotekniikan tarvikevalintoihin. Lisäksi talotekniikkakuiluja tai teknisiä tiloja ei yleensä saa kasvattaa. Suurin haaste tuli ahtaista konehuoneista, jonne talotekniikka piti mahduttaa. Samoin uutta tekniikkaa piti saada mahtumaan alakattojen yläpuolelle, missä ei ollut yhtään liikaa tilaa, kertoo Quattroservicesin LVI-projektipäällikkö Ville Hanhilahti.

Saneerauskohde, jossa Museovirasto on mukana, eroaa aina uudisrakentamisesta. Esimerkiksi värit oli nyt määrätty tarkkaan, mikä vaikutti myös talotekniikan tarvikevalintoihin.

Ville Hanhilahti, LVI-projektipäällikkö

– Merikasarmi on kiinnostava ja vaativa kohde. Kaikissa urakoissa on aina omat erikoispiirteensä. Tärkeintä on, että yhteistyö on sujunut koko ajan kaikkien urakkaan osallistuneiden kesken erittäin hyvin, Hanhilahti vahvistaa.

Muita kohteitamme

LUMI EuroHPC -datakeskusprojekti

Paikallis-Sähkö toimi CSC:n datakeskushankkeen pääsähköurakoitsijana Kajaanissa ja oli vastuussa hankkeen sähkönjakelun suunnittelusta sekä toteuttamisesta.
Sähköurakointi
Kainuu

Orrilan kartano

Lämpöjokeri asensi ilmavesilämpöpumpun ja uudisti samalla koko historiallisen kartanon 150-vuotiaan päärakennuksen LVI-järjestelmän.
Jäähdytys ja kylmätekniikka
LV-urakointi
Päijät-Häme

Ilmalämpöpumput lomakylään

Ässäenergia asensi ilmalämpöpumput Aurinkorannan lomakylän kiinteistöihin Asikkalassa. Laitteiden etäohjausmahdollisuus tuo huomattavaa energiansäästöä.
Jäähdytys ja kylmätekniikka
LV-urakointi
Pirkanmaa