energia­järjestelmän uudistus

Lämpöjokeri asensi lahtelaiseen teollisuuskiinteistökohteeseen ilma-vesilämpöpumput tuomaan säästöä energiakustannuksiin.

RakennuttajaYksityinen kiinteistösijoittaja
QMG-yritysLämpöjokeri Oy
Palvelut IV-urakointi Jäähdytys ja kylmätekniikka LV-urakointi Sähköurakointi

ILMA-VESILÄMPÖPUMPPU LASKEE ENERGIAKUSTANNUKSIA

Lahdessa Vartiolaakson alueella sijaitsevien teollisuuskiinteistöjen kokonaisuus (viisi eri rakennusta) oli lämmitetty aiemmin kokonaan maakaasulla. Energiahintojen nousu nosti esiin järjestelmän saneeraustarpeen. Muutostyö tilattiin kokeneelta lämpöpumppuihin erikoistuneelta tekijältä. Lämpöjokeri asentaa vuosittain noin 1000 lämpöpumppua erilaisiin kohteisiin.

Ilma-vesilämpöpumput ovat erittäin toimiva ratkaisu silloin, kun halutaan laskea aiemmin pelkkään maakaasuun perustuvan järjestelmän käyttökustannuksia. Investointiin käytetty budjetti pysyy isommassakin kiinteistössä maltillisena, jos koko järjestelmää ei uudisteta kerralla. Rinnalle kytkentään siirryttäessä myös takaisinmaksuaika on varsin nopea.

Jos rakennusta ei ymmärretä kokonaisuutena, voivat pienetkin virheet vaikuttaa siihen, että järjestelmä ei toimi oikein eikä saa aikaan toivottuja säästöjä

Jussi Heimonen, toimitusjohtaja

Vartiolaaksossa Laatukadulla sijaitsevissa viidessä teollisuuskiinteistössä on erilaista liiketoimintaa, muiden muassa autoliike. Kiinteistöt ovat iältään +/- 25 vuotta ja kooltaan 500–2000 m2. Kaikissa rakennuksissa on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä ja alkuperäisenä energianlähteenä oli maakaasu.

– Asensimme jokaiseen viiteen kiinteistöön ilma-vesilämpöpumput. Yhteensä koneita on seitsemän, koska kahdessa isoimmassa ne ovat yhteisteholtaan noin 50 kW. Ilma-vesilämpöpumppujen sisäyksiköt on nyt kytketty kiinteistöjen vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään, kertoo Lämpöjokerin toimitusjohtaja Jussi Heimonen.

– Edelleen tarvitaan kuitenkin toinenkin energianlähde, koska pumppujen teho laskee kovilla pakkasilla (-20 C), kun lämmöntarve vastaavasti kasvaa. Kyse on poikkeustilanteista, joihin järjestelmäautomaatio reagoi. Lämmitysenergiasta tuotetaan siitä huolimatta noin 90 % lämpöpumpuilla. Sillä on suuri merkitys vuotuisiin kokonaiskustannuksiin.

Osaavat asentajat varmistavat onnistuneen lopputuloksen

Tietotaitoa tarvitaan erityisesti saneerauskohteissa, joissa jokainen kohde on yksilöllinen. Kun automatiikka on erilaista, lämmönjakotapa vaihtelee ja alkuperäisen suunnitelman dokumentteja tai niiden perustana käytettyjä arvoja ei ole saatavissa, korostuu asennusliikkeen ammattitaito.

– Jos rakennusta ei ymmärretä kokonaisuutena, voivat pienetkin virheet vaikuttaa siihen, että järjestelmä ei toimi oikein eikä saa aikaan toivottuja säästöjä, Heimonen muistuttaa.

Yhtiö urakoi asennuksia myös kotitalouksille sekä julkisivuihin, missä työnjälki on kaikkien nähtävissä. Laadunvalvonta on poikkeuksellisen tarkkaa, sillä jokaisessa kohteessa työvaiheet kuvataan sisäiseen järjestelmään.

– Meillä asennustyö on isoja urakkatyömaita hitaampaa, mutta myös tarkempaa. Olemme saaneet vuosien varrella asiakkailtamme kiitosta tekemisen laadusta.

Muita kohteitamme

Aurinkovoimala maatalousyritykselle

Automaatio T&N vastasi suunnittelusta ja sähkötöistä, kun maatalousalan yritykselle toteutettiin katolle sijoitettava 110kW aurinkovoimala.
Rakennusautomaatio
Sähköurakointi
Pohjanmaa

Ilmanvaihtourakka laboratoriotiloihin

THL:n Tilkanmäen F-rakennuksen korjaus toteutettiin jaettuna urakkana, jossa rakennuttajana toimi Senaatti-kiinteistöt, pääurakoitsijan roolissa Consti Korjausrakentaminen…
IV-urakointi
Uusimaa

LUMI EuroHPC -datakeskusprojekti

Paikallis-Sähkö toimi CSC:n datakeskushankkeen pääsähköurakoitsijana Kajaanissa ja oli vastuussa hankkeen sähkönjakelun suunnittelusta sekä toteuttamisesta.
Sähköurakointi
Kainuu