Aurinko­­Voimala

Automaatio T&N vastasi suunnittelusta ja sähkötöistä, kun maatalousalan yritykselle toteutettiin katolle sijoitettava 110kW aurinkovoimala.

RakennuttajaHemmanet
QMG-yritysAutomaatio T&N Oy
Pinta-ala500 m² (aurinkopaneelien pinta-ala)
Palvelut Rakennusautomaatio Sähköurakointi

Aurinkosähköstä lisävoimaa maatalousalan perheyritykselle

Automaatio T&N on suunnitellut, asentanut ja huoltanut rakennusautomaatiojärjestelmiä sekä pientaloihin että julkisen sektorin kiinteistöihin Pohjanmaalla jo yli 15 vuotta. Muutama vuosi sitten yhtiö aloitti myös aurinkosähköjärjestelmien suunnittelun. Ne ovat nopeasti nousseet yhdeksi fossiilisten polttoaineiden tärkeimmistä korvaajista, ja kysyntä moninkertaistui energianhintojen nousun yhteydessä.  

Hemmanetin toimeksiannossa voimme yhdistää sekä rakennusautomaatio- että aurinkosähköosaamisemme.

Mats Nordgren, Automaatio T&N

Hemmanetin tila sijaitsee Närpiön seudulla perinnemaisemassa. Liiketoiminta työllistää kolme sukupolvea ja päätuotteet ovat kalkkunantuotanto sekä siirtonurmikot. Niiden lisäksi Hemmanet tuottaa myös viljaa. Tila ja yrittäjät olivat tuttuja jo entuudestaan erilaisista sähkötöiden toimeksiannoista. Niiden yhteydessä nousi keväällä 2023 esiin myös automaation ja energiajärjestelmien kehitystarve.

– Tämä oli meille mielenkiintoinen projekti. Myös pienemmistä maatalouden tuotantorakennuksista tehdään nykyisin yhä älykkäämmin ohjattuja. Hemmanetin toimeksiannossa voimme yhdistää sekä rakennusautomaatio- että aurinkosähköosaamisemme, kertoo Mats Nordgren.

Asiakkaalle tehdyn tarvekartoituksen jälkeen Automaatio T&N ehdotti siipikarjantuotantorakennuksen katolle sijoitettavaa 110kW aurinkovoimalaa. Sen perustaksi yhtiö tuotti tarkat suunnitelmat, ennakkolaskelmat sekä 3d-mallinnokset. Kyseessä oli maatalousyrittäjille merkittävä investointi ja järjestelmän vaikutus energiakustannuksiin arvioitiin tarkasti.

Maisemalla on merkitystä

Automaatio T&N:lle oli tärkeää varmistaa suunnitelmissa myös maisemallinen näkökulma. Yhtiö on toteuttanut aurinkosähköjärjestelmiä muiden muassa Kristiinankaupungin vanhaan keskustaan. Merellisessä vanhassa puutalomiljöössä on uudisrakenteita rajoitettu määräyksillä ja paneeleita voi asentaa vain sisäpihan puolelle.

– Hemmanetin urakassa rakennuksen katolle asennettiin 240 aurinkopaneelia, joiden yhteispinta-ala on lähes 500 m². Halusimme varmistaa täälläkin, että uudet rakenteet istuvat kiinteistökokonaisuuteen, joka on näkyvällä paikalla.

Automaatio T&N vastasi suunnittelun lisäksi sähköasennuksista eli kaapelivedoista, invertterien asennuksesta sekä paneelien kytkennästä. Tuttu kumppaniyritys Närpes Byggtjänst vastasi paneelien asennuksista katolle.

Muita kohteitamme

Hypermarketin valaistuksen modernisointi

Mesiel vastasi K-Citymarketin sekä samassa kiinteistössä vieressä sijaitsevan toisen päivittäistavarakaupan valaistuksen uudistamisesta. Asennukset tehtiin yötyönä…
Sähköurakointi
Keski-Pohjanmaa

Paloilmoitinjärjestelmän uudistus teollisuudelle

FireSec vastasi suunnittelusta ja asennuksista, kun suuri teollisuuden tuotantolaitos uudisti paloturvajärjestelmänsä.
Paloturvallisuus
Turvatekniikka
Pirkanmaa

As Oy Kajaanin Ainonranta

Kaupungin ensimmäinen tornitalo As Oy Kajaanin Ainonranta valmistui vuonna 2023. LVI-Aitta vastasi kohteen LVIA-urakasta.
IV-urakointi
Jäähdytys ja kylmätekniikka
LV-urakointi
Rakennusautomaatio
Kainuu