Kainuulaista sähköosaamista kaukomaille

Paikallis-Sähkön Kimmo Ojalehto paikallisen projektitiimin kanssa Bangladeshin voimalaitosprojektilla.

Paikallis-Sähkön sähköasentaja Kimmo Ojalehdon viimeisin ulkomaankeikka suuntautui tällä kertaa pohjoismaita kauemmas. Bangladeshin kaakkoisosaan on rakenteilla hiilivoimala, johon Paikallis-Sähkön kajaanilainen konepaja-asiakas toimitti lauttapumppaamon.

Teollisuuskohteiden sähköosaamiselle on kysyntää

Metallialan yrityksen lauttapumppaamo valmistettiin eurooppalaisia standardeja vastaavaksi, joten myös sen asennusten on noudatettava näitä vaatimuksia. Niinpä sähköasennustöiden valvontaan pestattiin jälleen Paikallis-Sähkön osaajat, joilla on takanaan jo pitkä kokemus vastaavien mittatilaustoimitusten käyttöönotosta Suomessa ja maailmalla.

Keskisuurena sähköalan yrityksenä Paikallis-Sähkö on saavuttanut aseman monien teollisuusalan yritysten luottokumppanina niin paikallisten pohjoissuomalaisten asiakkaiden kuin kansainvälisillä markkinoilla toimivien yritysten keskuudessa. Luotettavuus ja laaja palvelutarjonta on poikinut aina uusia mahdollisuuksia.

Kimmo on jo toinen Paikallis-Sähkön työntekijä, joka on työskennellyt Bangladeshin kaakkoisosassa sijaitsevalla Matarbarin voimalaitosprojektilla. Sähköasentaja Jarmo Räsänen vietti työmaalla kuukauden viime vuoden puolella. Nyt pumppaamon tukipenkka oli osittain pettänyt ja asennusvalvontaa tarvittiin jälleen. Kimmon reissu projektille kesti kaksi viikkoa.

Tuliaisina uusia kokemuksia ja kerrottavaa kohdemaan kulttuurista

Sähköasennustöiden kärkimiehenä teollisuus- ja sairaalakohteissa työskentelevälle Kimmolle vaihtelevan kokoiset urakat kotiseudulla ja kauempana tekevät työnkuvan mielekkääksi.

Nyt työn alla on paikallisen paloaseman ja kaupungin varikon sähköistystyöt, mutta alkuvuoden reissu on yhä mielessä.

– Projekti oli mieleenpainuva kokemus niin ammatillisen kehityksen kuin työympäristön ja paikallisen kulttuurin myötä. Minut ja konepajan edustaja otettiin mukavasti vastaan ja paikalliset asentajat olivat kiinnostuneita suomalaisista työtavoista ja -kulttuurista, Kimmo kertoo.

Vaikka työturvallisuuden tasossa on vielä kirittävää pohjoismaiden tasolle, havaittavissa oli aktiivista kehitystä asiassa. Vaadittavat suojavarusteet viestittiin samankaltaisin kyltein kuin kotimaassa ja työtapaturmien raportointi ja läpikäynti työmaalla oli vaikuttavaa.

– Aiemmat projektityöt ovat suuntautuneet Ruotsiin, Viroon ja Tanskaan. Hienoja kokemuksia ovat olleet kaikki. Tämä viimeisin on jäänyt kaukaisen sijaintinsa ja kulttuurierojen vuoksi mieleen, Kimmo sanoo.

Matarbarin voimalaitos sijaitsee Chittagongin alueella Cox’s Bazarissa kolmen tunnin ajomatkan päässä lähimmästä lentokentästä. Pohjolasta saapuneille oli järjestetty majoitus ja ruokailu työmaa-alueella.

Reissutyökäytännöistä vaihdettiin kokemuksia. Suhteellisuutta Suomen pitkiin välimatkoihin antoi työmaalta harvemmin kotiseudulleen reissaavat paikalliset työntekijät, joilla kului jo pelkästään matkoihin kaksi päivää.

– Omat reissuni ovat kestäneet tyypillisesti kahdesta neljään viikkoa. Se on sopiva aika, jonka jälkeen on taas mukava palata tuttujen työkavereiden pariin Kainuuseen, Kimmo summaa.

Kuvassa vasemmalta Shozib Mahmud, Md. Ripon, Kimmo Ojalehto ja Ashraful Haque.

Uusimmat artikkelit

Rauno Saari Oy:n Mikko Saari ja QMG:n Pekka Pöykkö kättelevät.

QMG vahvistaa asemaansa Uudenmaan LVI-markkinoilla ostamalla Rauno Saari Oy:n

Vuoden 2023 LVI-urakoitsijaksi valittu Rauno Saari Oy liittyy yrityskaupalla QMG-konserniin. Koko henkilöstö jatkaa vanhoina työntekijöinä.…

Nimlas ja QMG kasvoivat voimakkaasti – yritysostot jatkuvat Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa

Nimlas Group kasvoi Pohjoismaiden neljänneksi suurimmaksi talotekniikkakonserniksi 8 miljardin Ruotsin kruunun pro forma -liikevaihdollaan. Nimlakseen…

Anna Simula

Anna Simula nimitetty QMG:n viestintä- ja markkinointipäälliköksi 1.4. alkaen

QMG vahvistaa ulkoista ja sisäistä viestintäänsä nimittämällä Anna Simulan konsernin viestintä- ja markkinointipäälliköksi 1.4.2024 alkaen.…