Putkiasentajasta projektipäälliköksi

Projektipäällikkönä Calto Tampereella toimivan Jenni Lehdon uratarina ei ole se kaikkein tavanomaisin. Jo alku oli varsin vauhdikas. Jenni suoritti kaksoistutkinnon ja valmistui putkiasentajaksi keväällä 2015 yhtä aikaa ylioppilaaksi pääsyn kanssa.

– Muutama kaveri opiskeli putkipuolella ja sain siitä idean. Minua ovat aina kiinnostaneet tekniset alat. Yhteishaussa oli kolmen teknisen vaihtoehdon lisäksi pakko valita vielä yksi ”perinteinen” opintosuunta, joten ruksasin kosmetologin. Onneksi en päätynyt sinne, toteaa oman alansa talotekniikasta löytänyt Jenni.

Töitä ja opiskelua – ja vielä vähän lisää opiskelua

Valmistuttuaan Jenni aloitti asentajana Caltossa Tampereella syksyllä 2015. Talotekniikka tuntui alusta lähtien oikealta valinnalta ja työt sujuivat, mutta lisäopiskeluun löytyi vielä motivaatiota.

– Suoritin työn ohessa rakennusmestari (AMK) -tutkinnon Tampereen ammattikorkeakoulussa ja valmistuin 2019. Opintojen aikana siirryin Caltossa työnjohtoharjoitteluun ja edelleen työnjohtajaksi.

– Olen viihtynyt yhtiössä todella hyvin. Meillä on hyvä ilmapiiri ja kaikki ovat olleet heti alusta lähtien tosi avuliaita.  Minulle oli myös onni saada alan kokenut konkari perehdyttämään uusiin tehtäviin. Hän mm. opetti heti alusta urakkalaskentaa ja sain paljon pitkän kokemuksen tuomia käytännön neuvoja.

Pian Jenni kuitenkin huomasi, että ammattipätevyys ei vielä riittänyt työnjohtoon kaikissa kohteissa.

– Suomessa sovelletaan suuremmissa kaupungeissa ja isommissa urakoissa rakentamisen Topten-käytäntöjä. Topten edellyttää, että vaativammissa kohteissa kiinteistön vesi- ja viemärilaitteiston (KVV) rakentamisesta vastaavalla työnjohtajalla on oltava suoritettuna ainakin vähimmäismäärä myös LVI-opintoja. Rakennusmestari ei riittänyt. Olen aina tykännyt opiskelusta, joten jatkoin vielä työn ohessa LVI-insinöörin opinnoissa ja valmistun 2023 aikana.

Mitä sanoisit nuorelle, joka harkitsee yhteishaussa putkipuolta? Entä tytölle, joka harkitsee teknisiä vaihtoehtoja?

– Sanoisin, että kannattaa ehdottomasti. Alalla on erittäin hyvät työllistymismahdollisuudet. Talotekniikka kehittyy ja haastaa tekijöitäkin koko ajan. Sukupuolella ei ole merkitystä pärjäämisen kanssa. Mikäli kokee ettei tämä olekaan se ”oma juttu”, niin on koko loppuelämä aikaa vaihtaa muuhun.

– Toimin tällä hetkellä projektipäällikkönä. Pääsääntöisesti teen projektien hoitamista/valvomista ja urakkalaskentaa. Tykkään erityisesti sellaisista urakoista, joissa kohde ei ole ihan tavanomainen. Niistä esimerkkinä vaikkapa päiväkodit, joissa on vaihtelevia tila- ja putkitusratkaisuja.

– Usein naiset päätyvät rakennusalalla suunnittelu- tai valvontatehtäviin. Kannustan harkitsemaan urakointiakin. Olen opiskellut ja päässyt opiskelujen avulla etenemään asentajasta projektipäälliköksi, mikä kasvattaa motivaatiota entisestään. Parasta on nähdä oman työnsä tulokset selkeästi ja konkreettisesti valmiissa kohteissa.

Kiinnostuitko työpaikasta Caltossa? Laita viestiä Johan Löfgrenille, johan.lofgren@calto.fi