Paikallis-Sähkö rakentaa sähköasemia KVR-urakointina

Pohjois-Suomen suurin sähköurakoitsija Paikallis-Sähkö on laajentanut toimintaansa yhteiskunnan sähköinfraan. Ensimmäisiä projekteja toteutetaan Kajavelle Kajaanissa Lohtajan sähköasemalla sekä Carunan omistamilla Permantokosken ja Seitakorvan sähköasemilla.

Paikallis-Sähkö tarjoaa laajan valikoiman kovaa ammattitaitoa ja palveluita sähköasemien rakentamiseen ja uudistamiseen.

– Haluamme olla täyden palvelun sähköurakoitsija Pohjois-Suomessa niin yrityksille kuin julkisen sektorin asiakkaillemme. Sähköasemat takaavat sähköjärjestelmien toiminnan, joten tarjoamme niihin kokonaispalvelua suunnittelusta rakentamiseen, asennuksiin ja huoltoon, Paikallis-Sähkön toimitusjohtaja Timo Keränen kertoo.

Sähköasemarakentamisen (110/20 kV) lisäksi Paikallis-Sähkö vastaa järeistä teollisuuden sähköistysprojekteista, keskijännitekaapeloinneista, muuntamoiden, pääkeskusten ja teollisuuden prosessikeskuksien toimituksista sekä sähköverkon huoltosopimuksista. Sähköasemahankkeita vetää yhtiössä aluepäällikkö Toni Mikkonen.

Kajaanissa valmistuu uusi asema tänä vuonna

Verkkoyhtiö Kajave toimii Kainuussa ja osin Pohjois-Pohjanmaan alueella. Paikallis-Sähkö rakentaa Kajavelle sähköaseman Kajaanissa Lohtajalla. Projektissa siirrytään suunnitteluvaiheesta rakennustöihin toukokuussa 2022. Niiden valmistuttua kesällä alkaa asennusten ja kaapeloinnin teko, joka kestää pitkälle syksyyn. Suunnitelman mukaan asema otetaan käyttöön ennen vuodenvaihdetta.

– Kysymyksessä on yksi viidestä kaupunkisähköasemasta Kajaanissa. Sähköasemiin tehtävät investoinnit ovat tärkeitä, sillä ne parantavat sähkön toimitusvarmuutta ja käytettävyyttä. Projektit kestävät pari–kolme vuotta esisuunnittelusta käyttöönottoon. Tällä KVR-urakalla luodaan infrastruktuuria, jonka on määrä toimia 30–40 vuotta hyvällä ylläpidolla, Kajaven käytönjohtaja Marko Manninen sanoo.

Lohtajan asemalle tulee ABB Unigear 2 kiskokojeisto. Muilta osin strategiset mitat ovat 12 kV (jännite), 3150A (nimellisvirta) sekä 31,5kA (oikosulkuvirta 1s).

– Paikallis-Sähkö vastaa KVR-sopimuksen puitteissa suunnittelusta, maarakentamisesta, rakennus- ja purkutöistä, kojeiston valmistamisesta sekä asennuksista ja päivityksistä. KVR-toimittajana valvomme kaikki vaiheet asiakkaan puolesta, Toni Mikkonen toteaa.

Aiempia sähköasematoteutuksia Paikallis-Sähköllä on runsaasti muun muassa kaivosteollisuudesta, voimalaitoksilta, datacentereistä ja prosessiteollisuudesta.

Paikallis-Sähkö toimii koko Pohjois-Suomen alueella. Yhtiön toimipaikat sijaitsevat Kajaanissa sekä Sotkamossa, Kuhmossa, Paltamossa, Hyrynsalmella, Suomussalmella, Kuusamossa, Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä. Paikallis-Sähkö työllistää runsaat 130 ammattilaista ja sen liikevaihto oli vuonna 2021 noin 20 miljoonaa euroa.

Kuvassa Marko Manninen (vas.) ja Toni Mikkonen