QMG mukana ilmastotalkoissa kehittyvän sähkötekniikan keinoin

Sähköautojen latausjärjestelmät valittiin neljä vuotta sitten yhdeksi keihäänkärkituotteeksemme. Rakennukset ja liikenne aiheuttavat merkittävän osan Suomen CO2-päästöistä. Haluamme olla mukana kamppailussa päästöjen vähentämiseksi.

Sähköautot yleistyvät kiihtyvää tahtia ja tässä keihäänkärkituotteessa yhdistyvät upeasti osaamisemme saneerauksissa ja lisäksi uusi liiketoimintamahdollisuus. Autamme asiakkaitamme saavuttamaan omat hiilijalanjälkitavoitteensa.

Aloitimme tyhjästä ja solmimme yhteistyösopimuksen Plugit Finlandin kanssa. Plugit vastaa latausjärjestelmistä ja QMG taas asennuksista. Konsernimme yhtiö JT-Sähkötekniikka aloitti latausjärjestelmien asennustoiminnan Plugitille vuonna 2018 ja nyt mukana verkostossa on jo useita QMG-yhtiöitä Suomen laajuisesti. Liiketoiminta on vahvassa kasvussa ja odotamme kasvun jatkuvan.

– Vastuullisuus on meille tärkeää ja työskentelemme kehittääksemme toimintaamme ympäristöön, yhteiskuntavastuuseen ja hallintotapaan liittyvissä asioissa kertoo QMG:n vastuullisuusasioista vastaava johtaja Matti Ranne.

QMG haluaa olla suurin vastuullisten talotekniikkapalveluiden toimittaja asiakkailleen.

Huoli ilmastonmuutoksesta näkyy sähköautoilun suosiossa

Sähkökäyttöisten henkilöautojen suosio on suorastaan räjähtänyt. Vuoden 2022 maaliskuussa niitä oli rekisteröity jo yli 110 000. Ajoneuvokannan ripeä kehitys on lisännyt pika- ja peruslatauspisteiden tarvetta nopeasti.

Plugit Finland on yksi alan edelläkävijöistä Suomessa. Yhtiö aloitti jo 10 vuotta sitten ja sen jälkeen moni asia on muuttunut. Nykyään on itsestäänselvyys, että latauspaikkoja tarvitaan kaikkialla, missä ihmiset liikkuvat autoilla.

– Liikenne sähköistyy nopealla tahdilla ja keskitymme Plugitissa kehittämään liiketoimintaa ja vastaamaan asiakastarpeisiin. Emme myy laitteita vaan latausta avaimet käteen -periaatteella. Siihen liittyen meillä on toimiva yhteistyö QMG:n kanssa, joka on samaan aikaan kehittänyt omaa asennusteknistä osaamistaan, toteaa Topi Aaltonen, joka vastaa yhtiön myynnistä ja markkinoinnista.

– Meillä molemmilla on myös isompi tavoite taustalla. Olemme toimintamme kautta tukemassa päästöjen vähentämistä ja toteuttamassa tulevaisuuden puhtaampaa liikennettä, Aaltonen sanoo.

– Ihmisten huoli ilmastonmuutoksesta näkyy ja sähköautojen suosion kasvu on yksi suora seuraus. Viimeaikainen polttoaineiden hinnannousu vauhdittaa muutosta entisestään. Kehitys kohti ilmastoystävällisempiä ajoneuvoja voisi olla vieläkin nopeampi, mutta törmäämme tässäkin komponenttien saatavuusongelmaan, vahvistaa JT-Sähkötekniikan toimitusjohtaja Tapani Lempinen.

Lyhyitä matkoja tekevien jakeluautojen joukossa on yhä enemmän sähköisiä ajoneuvoja. Lempisen mukaan etenkin kuljetus- ja logistiikka-alan kalustovalinnoissa on vielä valtavasti potentiaalia kohti pienempää hiilijalanjälkeä.

Latauspaikkahankkeet alkavat kattavalla selvityksellä

Latauspaikkoja tarvitaan niin taloyhtiöissä kuin myös paikoissa, joissa ihmiset viettävät aikaa. Viimeksi mainittuja ovat esimerkiksi kauppakeskukset ja niiden pysäköintihallit. JT-Sähkötekniikka palvelee sekä yksityisasiakkaita että yrityksiä ja julkista sektoria. Yhtiö toimittaa yhdessä Plugitin kanssa käyttövalmiit latauspaikkaratkaisut muiden muassa liikennöitsijöiden erilaisiin tarpeisiin.

Erillistalojen ja eri-ikäisten taloyhtiöiden perusrakenteet vaihtelevat ja suunnittelutyö alkaa niissä aina kartoittamalla olemassa oleva järjestelmä (keskukset ja kaapelointi) ennen latauspisteiden asennusta. Kuhunkin kohteeseen löydetään niihin parhaiten soveltuva kokonaisratkaisu. Vastaavasti myös joukkoliikenteen varikkoalueilla tarvitaan yhä enemmän latauspisteitä.

– Olemme JT-Sähkötekniikassa olleet mukana raskaan liikenteen avaimet käteen -toimituksissa. Henkilöstömme laaja-alainen osaamisen taso varmistaa kyvyn hallita isot asennuskokonaisuudet ja ylläpitää työturvallisuutta kaikissa olosuhteissa, Tapani Lempinen vahvistaa.