S-Market olari

Kylmäkolmosen asennuksissa pidetään sovituista aikatauluista aina kiinni. Etenkin päivittäistavarakaupan saneeraukset toteutetaan tiukoissa aikatauluissa.

RakennuttajaOlarin S-market Espoossa, rakennuttaja HOK-Elanto
QMG-yritysKylmä­kolmonen Oy
Pinta-alaSaneerausala noin 2000 m2
Palvelut Jäähdytys ja kylmätekniikka

Kylmälaiteasentajalta vaaditaan nopeutta ja täsmällisyyttä

QMG Partnersiin kuuluva Kylmäkolmonen on tottunut nopeisiin lähtöihin, sillä jäähdytysasioissa eivät asiakkaat yleensä voi odotella. Sama pätee myös saneerausrakentamiseen, etenkin päivittäistavarakaupan kiinteistöissä.

Kylmäkolmonen on erikoistunut kylmälaitteiden asennukseen, huoltoon ja korjaamiseen sekä terveydenhuollon kiinteistöjen, konesalien, sähkötilojen ja toimistojen jäähdytykseen pääkaupunkiseudulla. Sovituista aikatauluista pidetään aina kiinni, mutta etenkin päivittäistavarakaupan saneeraukset toteutetaan tiukoissa aikatauluissa. Valmista tulee, vaikka usean eri toimijan työskentely rajallisissa tiloissa edellyttää välillä säätöä. Usein kylmälaiteasentajat pääsevät töihin vasta, kun muut ovat jo tehneet oman osuutensa.

Kylmäkolmosen projekteista malliesimerkki on S-Market Olari Espoossa. Maaliskuussa 2021 koko myymälä uusittiin sisältä ja samaan aikaan kunnostettiin lattioita, maalattiin seiniä ja asennettiin sähköjä. Kylmäkaluston uusimisen työvaiheet sovitettiin muuhun remonttiin, ja jokaisen tekijän piti suoriutua osuudestaan aikataulussa. Varsinaisen kylmälaiteasennuksen lisäksi koneikon haalaus konehuoneeseen ja kaasunjäähdyttimen nosto katolle edellyttivät tarkkaa ennakkosuunnittelua.

– Meille kohde oli tyypillinen ja ammatillisesti kiinnostava urakka. Vähittäiskaupan kylmän tuottaminen on perinteisesti kuluttanut paljon energiaa ja remonteissa korvataan nyt vanhoja kylmälaitteita energiatehokkaalla uudella tekniikalla. Kuukausi on kuitenkin lyhyt aika ja siinä täytyy kaiken sujua suunnitellun mukaisesti. Kun ympärillä on asutusta, ei töitä voida jatkaa yöaikaan, kertoo Kylmäkolmosen toimitusjohtaja Mika Räisänen.

– Hankimme tarvikkeet, mikä tässä tapauksessa sisälsi myös katolle nostetun kaasunjäähdyttimen. Asensimme kylmälaitteet, hoidimme uusien myymäläkalusteiden kytkennät sekä niihin liittyvät putki- ja sähkötyöt. Meille kuuluivat myös kylmähuoneiden osalta tekniikan asennus ja sähkötyöt. Kylmäsähkö eroaa merkittävästi muista sähkötöistä ja asennus edellyttää erityisosaamista.

– Käyttöpaine CO2-laitoksessa voi olla yli 100 baria, joten se luo korkeat vaatimukset asennustyölle ja käytettäville komponenteille. Tästä syystä ei voida käyttää samoja menetelmiä, joita esimerkiksi vesiputkien asennuksissa käytetään, Räisänen muistuttaa.

Juottaminen on kylmäkoneasentajan keskeinen ja aikaa vievin työvaihe.

Juottaminen on kylmäkoneasentajan keskeinen ja aikaa vievin työvaihe. Keskikokoisen ruokakaupan kylmäasennuksiin tarvitaan satoja metriä kupariputkea. Kylmäainekupari toimitetaan viiden metrin pätkissä. Jokainen mutka tehdään juottamalla, jolloin myös juotoksia tulee satamäärin. Lisäksi kylmäputkistot eristetään solukumieristeellä.

Muita kohteitamme

Hypermarketin valaistuksen modernisointi

Mesiel vastasi K-Citymarketin sekä samassa kiinteistössä vieressä sijaitsevan toisen päivittäistavarakaupan valaistuksen uudistamisesta. Asennukset tehtiin yötyönä…
Sähköurakointi
Keski-Pohjanmaa

Paloilmoitinjärjestelmän uudistus teollisuudelle

FireSec vastasi suunnittelusta ja asennuksista, kun suuri teollisuuden tuotantolaitos uudisti paloturvajärjestelmänsä.
Paloturvallisuus
Turvatekniikka
Pirkanmaa

As Oy Kajaanin Ainonranta

Kaupungin ensimmäinen tornitalo As Oy Kajaanin Ainonranta valmistui vuonna 2023. LVI-Aitta vastasi kohteen LVIA-urakasta.
IV-urakointi
Jäähdytys ja kylmätekniikka
LV-urakointi
Rakennusautomaatio
Kainuu