Mikenti Talotekniikka pereh­dyttää tulevia LVI-ammattilaisia

Mikenti Talotekniikan LV-asennuksista vastaava johtaja Marko Pärssinen vahvistaa, että harjoittelijat ovat tärkeä osa työmaan porukkaa. Marko on itse aktiivinen oppilaitosvastaava Keski-Uudenmaan LVI-yhdistyksessä. Yhdistys tukee talotekniikan opiskelua muun muassa jakamalla Keudan eli Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän oppilaille tänä vuonna 2 stipendiä sekä muihin oppilaitoksiin 2 stipendiä.

– Meillä on Mikenti Talotekniikassa hyvin toimiva yhteistyö Keudan kanssa. Heidän kauttaan meille tulee joka vuosi useampi LVI-asentajaksi opiskeleva nuori ja eri työmailla on muutama harjoittelija lähes koko ajan, kertoo Marko Pärssinen.

Opettaja Eetu Eskelinen vastaa Keudassa talotekniikan koulutusohjelman kehittämisestä yhteistyössä muiden opettajien kanssa. Keuda toimii aktiivisesti myös kansainvälisessä Erasmus-opiskelijavaihdossa.

– Työharjoittelu on keskeinen osa opinto-ohjelmaa. Ala tarvitsee jatkuvasti uusia osaajia ja oman alan harjoittelupaikat ovat avainasemassa. Mikenti Talotekniikan kaltaisia työelämäkumppaneita tarvitaan. Kotimaan lisäksi yhä useampi on kiinnostunut harjoittelusta ulkomailla. Meiltä talotekniikasta on lähdössä huhtikuussa kolme henkilöä Alankomaihin viiden viikon vaihtoon.

Harjoittelusta käytännön työelämätaitoja

Mikenti Talotekniikka vastaa LV-urakasta Helsingin Jakomäkeen rakenteilla olevassa uudisasuntokohteessa, johon kuuluu kolme taloa, joissa on yhteensä 72 kotia. Rakennuttaja on Avain Rakennuttaja Oy ja rakennusurakoitsijana toimii Tencon Oy. Työmaalla on mukana kaksi opiskelijaa Keudasta. Alex Pinsel opiskelee toista vuotta LVI-asentajaksi.

– Aloitin tammikuun alussa ja harjoittelu loppuu maaliskuun lopussa. Mä pääsin porukkaan, missä on hyvät neuvojat. Kokeneemmat tekijät ovat näyttäneet, mitä tehdään. Pitää vain tulla hyvällä motivaatiolla ja olla positiivisesti mukana, Alex kuittaa.

Yksi Keudan yhteistyökumppaneista on ranskalainen ammatillinen oppilaitos BTP CFA Centre Val de Loire, jonka kanssa tänä vuonna alkoi yhteistyö myös talotekniikan puolella. Ensimmäinen ranskalainen harjoittelija löytyy työmaalta Jakomäestä. Putkiasentajaksi opiskeleva Melvyn da Cunha tutustuu kolme viikkoa ammattiopintoihin Suomessa.

– En puhu paljoakaan englantia, joten kieli on vähän ongelma, mutta asentajat ovat näyttäneet, miten täällä toimitaan. On kiinnostavaa nähdä erilaisia tekniikoita, Suomessa tehdään joitain asioita eri tavalla kuin Ranskassa. Lisäksi (LVI) asentaja voi asentaa eri asioita. Ranskassa on paljon selvemmät rajat mitä tehdään, eli joku asentaa vain putkia, toinen ilmastointia ja kolmas lämmitysjärjestelmiä.

Harjoittelijat tärkeä apu työmaalla

Jo 15 vuotta Mikenti Talotekniikassa töissä ollut Jari Koponen toimii työmaalla nokkamiehenä eli asentajien tiiminvetäjänä.

– Harjoittelijat ovat tuttu kuvio työmaalla. Joku voi ajatella, että perehdyttäminen vie aikaa, mutta hyötyjä on kyllä enemmän. Totta kai se riippuu aina kaverista ja onko hänellä motivaatiota ja kiinnostusta alaan.  Olen itsekin ollut harjoittelijana aikanaan. Sitä kautta nuoren on helpompi päästä vakituisiin töihin, kun hän saa ensin jalkaa oven väliin, Jari summaa.

Kuvassa vasemmalta: Jari Koponen, Marko Pärssinen ja Paavo Kallioniemi sekä harjoittelijat Melvyn da Cunha ja Alex Pinsel.

Lisätietoja:

Marko Pärssinen, LV-johtaja, Mikenti Talotekniikka Oy, marko.parssinen@qmg.fi, puh. 044 588 4994