hyvinvointiasema
Espit vastasi kolmessa vaiheessa vuosina 2021–2023 toteutetusta Puumalan sosiaali- ja terveysaseman palveluasuntosiiven LVIA-saneerauksesta.
Rakennuttaja | Puumalan kunta |
---|---|
QMG-yritys | Espit Oy |
Palvelut | IV-huolto ja -urakointi Jäähdytys ja kylmätekniikka LV-huolto ja -urakointi Rakennusautomaatio Sprinklerit |
PUUMALAN HYVINVOINTIASEMAN LVIA-REMONTTI
Espit on urakoinut LVI-ratkaisuja kotitalouksien lisäksi sekä kuntien kiinteistöihin että teollisuuslaitoksiin. Puumalan hyvinvointiaseman projektissa poikkeuksellista oli sen kesto. Espitin vastuulla olleessa projektissa saneerattiin kolmen vuoden aikana siipirakennus, jossa sijaitsevat palveluasunnot ja niihin liittyvät ryhmätilat.
Kiinteistö on valmistunut terveyskeskuskäyttöön 1974. Osa kunnallisen sosiaali- ja terveysaseman tiloista, mm. keskuskeittiö ja lääkäreiden vastaanottotilat, oli peruskorjattu jo aiemmin. Palveluasuntojen ja niiden yhteydessä olevien ryhmätilojen alkuperäinen talotekniikka oli projektin alkaessa perusteellisen modernisoinnin tarpeessa.
Hankkeessa korostui vuorovaikutuksen tarve rakentajien ja tilojen käyttäjien välillä. Vaikka remontoitavista asuinhuoneista oli tilapäisesti siirretty asukkaat muualle, jatkui toiminta kuitenkin muualla kiinteistössä normaalisti.
Korjaus eteni kolmessa vaiheessa. Kokonaisala oli noin 2200m2, minkä lisäksi uusittiin vesikatolla ollut konehuone. Haastavuutta lisäsi, että niin veden, viemärin, lämmön kuin ilmanvaihdonkin tuli toimia jatkuvasti. Poikkeuksena olivat yhdessä henkilökunnan kanssa etukäteen sovitut ja ajoitetut lyhyet katkot.
Ammattiosaamisen lisäksi tarvittiin tilannetajua
Remontit tehtiin 2021–2023 lähes yhtäjaksoisesti. Espitin toimitusjohtaja Esa Pitkonen toimi itse urakassa projektipäällikkönä.
– Vastuullamme oli lämpö-, vesi-, viemäri, ilmanvaihto-, jäähdytys-, sprinklaus- ja automaatiourakat. Meillä oli Espitiltä työmaalla kokeneita talotekniikan eri alojen osaajia. Ammattiosaamisen lisäksi tarvittiin tilannetajua. Rakentajien täytyi eri työvaiheissa kiinnittää erityistä huomiota yleiseen turvallisuuteen rakennuksen sisällä ja piha-alueella, missä liikkui kaiken aikaa henkilökuntaa ja ikäihmisiä.
Kriittisin vaihe oli Pitkosen mukaan katolla sijaitsevan konehuoneen ja ilmanvaihtokoneen uusiminen, joka toteutettiin vuorokaudessa.
– Rakennusurakoitsija purki ensin vesikattoa noin 50m2 neliön alueelta. Vanha iv-kone siirrettiin palasina pois ja tilalle nostettiin uusi 1700 kiloa painava laite. Tätä työvaihetta varten tarvittiin paikalle järeä nosturi, joka samalla sulki liikenteen palveluasuntojen sisäänkäynnin edestä. Tässäkin edettiin tiukalla aikataululla ja tarvittiin venymistä kaikilta osapuolilta.
Pitkässä projektissa myös tarvikkeita asennettiin paljon, esimerkkinä:
- 1500 m vesijohtoa
- 300 m viemäriputkea
- 950 m ilmanvaihtokanavaa
- 37 kpl VRF jäähdytyksen sisäyksiköitä