LUMI EuroHPC -datakeskus­projekti

Paikallis-Sähkö toimi CSC:n datakeskushankkeen pääsähköurakoitsijana Kajaanissa ja oli vastuussa hankkeen sähkönjakelun suunnittelusta sekä toteuttamisesta.

RakennuttajaCSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy
QMG-yritysPaikallis-Sähkö Oy
Pinta-ala300 m2
Palvelut Sähköurakointi

Kajaanissa ratkaistaan maailmanluokan pulmia

Kajaanissa CSC:n datakeskuksessa ratkaistaan maailmanluokan pulmia LUMI-supertietokoneen voimin. Paikallis-Sähkö toimi datakeskushankkeen pääsähköurakoitsijana ja oli vastuussa hankkeen sähkönjakelun suunnittelusta sekä toteuttamisesta.

LUMI-supertietokone koostuu noin 200 000 suoritinytimestä ja niiden kokonaisteho vastaakin yli 1,5 miljoonan peruskäyttöisen kannettavan tietokoneen suoritintehoa. Tietokoneohjelman sisältämät käskyt suoritetaan suoritinytimissä, jotka toimivat ikään kuin tietokoneen aivoina. Supertietokoneen teho perustuu näiden satojentuhansien suoritinytimien samanaikaiseen toimintaan, joten sähkönjakelun tulee toimia esteettömästi ja vikatilanteilta suojautumisen on oltava aukotonta. Tarkasti suunnitellulla sähkönjakelulla on siis olennainen rooli supertietokoneen toiminnan kannalta.

Datakeskuksen sähköjärjestelmässä käytettiin valokaarisuojaukseen uuden sukupolven ultranopeaa valokaarisuojausta.

Harri Dyster, tiimipäällikkö, Paikallis-Sähkö

Paikallis-Sähkö toimitti ja asensi muun muassa kojeisto- kiskosilta- sekä muuntaja-asennukset datakeskukseen. Datakeskus koostuu useista eri osista, kuten palvelinräkeistä eli kaapeista, joissa suorittimet sijaitsevat, virransyötöstä, jäähdytyksestä ja verkkoinfrastruktuurista.

– Toimitimme sekä asensimme kohteeseen 10kV kojeiston, keskijännitepuolen kaapeloinnit, pienjänniteverkon jakelumuuntajat (400V & 690V), kiskosillat, nousu-, ryhmä- ja pääkeskukset. Urakkamme käsitti myös tarvittavat sähkönjakelun suojauspiirit ja järjestelmät aina pienjänniteportaasta keskijänniteportaaseen, Paikallis-Sähkön tiimipäällikkö Harri Dyster luettelee.

Ainutlaatuinen projekti alkoi keväällä 2020 ja päättyi vuonna 2021. Projekti oli vaikeusasteeltaan hyvin haastava, sillä datakeskusprojekti poikkesi tavallisista työmaista ja aikataulu oli erittäin tiukka. Paikallis-Sähkön vankka kokemus erilaisista kojeistoasennuksista oli hyödyksi datakeskusprojektissa ja projekti saatiin hoidettua mallikkaasti aikataulussa.

KÄYTÖSSÄ UUDENLAISET TEKNISET RATKAISUT

LUMI-supertietokone on merkittävä askel kohti Euroopan vihreää siirtymää. Kokonaisuudessaan negatiivisen hiilijalanjäljen omaavan supertietokoneen hankkeessa käytettiin uudenlaisia teknisiä ratkaisuja.

– Datakeskuksen sähköjärjestelmässä käytettiin valokaarisuojaukseen uuden sukupolven ultranopeaa valokaarisuojausta. Myös esimerkiksi keskijännitekojeisto hyödyntää digitalisuutta ja älykkäitä ohjelmistoja. Digitaalisuuden myötä perinteiset mittamuuntajat on korvattu sensoritekniikalla. Tämä kojeistotyyppi tulee yleistymään lukuisten etujensa vuoksi kuten varaosien saatavuus, huollettavuus sekä energiatehokkuus, Dyster kuvaa urakassa käytettyjä teknisiä ratkaisuja.

Datakeskus sijaitsee Kajaanissa Renforsin Rannan yritysalueella, jossa aiemmin toimi UPM:n paperitehdas. Alueella sijaitsee paljon teollisuusrakennuksia, joissa sijaitsee myös CSC:n aikaisemmat supertietokoneet Mahti ja Puhti. Esimerkiksi suorat ulkomaantavaratoimitukset täytyi hakea ja saattaa aina teollisuusalueen porteilta asti, jotta ulkomaiset tavarakuljettajat eivät eksyisi laajalla teollisuusalueella. Turvallisuuteen liittyen projektissa noudatettiin tarkasti erityisiä käytäntöjä, joilla varmistettiin henkilöstön työturvallisuus.

LUMI-projektin takana on CSC – Tieteen ja tietotekniikan keskus Oy, joka kehittää kansallista tutkimusjärjestelmää sekä integroi ja tarjoaa tietotekniikkapalveluja Suomessa. Projekti toteutettiin jakamalla urakat. Rakennuttamista johtava A-Insinöörit toimi projektin organisoijana. Paikallis-Sähkö teki tiivistä yhteistyötä tuttujen alihankkijoiden kanssa, mikä mahdollisti projektin jouhevan etenemisen. Keskimäärin työmaalla oli Paikallis-Sähköltä 5–10 henkilöä.

Lisätietoja:

LUMI on yksi Euroopan tehokkaimmista ja edistyksellisimmistä supertietokoneista. Se on EuroHPC-hankkeen (European High-Performance Computing) rahoittama projekti, jonka tavoitteena on tarjota tutkimuslaitoksille, korkeakouluille sekä yrityksille huipputason laskentatehoa monimutkaisten tieteellisten ongelmien ratkaisemiseksi. Datakeskusprojekti on saanut rahoitusta Euroopan unionilta ja siihen osallistuu useita kansallisia tutkimuslaitoksia ja yliopistoja.

Muita kohteitamme

Sähkötöitä sadoissa asunnoissa

Assonant vastaa Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön Hoasin sopimuskumppanina sähköön liittyvistä huoltotöistä pääkaupunkiseudulla.
Sähköurakointi
Tekniset palvelut
Uusimaa

Energiatehokkuutta teollisuusyritykselle

Alti-Systems vastasi sähkö-, automaatio-, ja putkiasennuksista, kun Trafotekin tuotantokiinteistön energiajärjestelmä uudistettiin ja öljystä energianlähteenä luovuttiin.
Energiatehokkuus
LV-urakointi
Rakennusautomaatio
Sähköurakointi
Teollisuuden palvelut
Varsinais-Suomi

OYS 2030 – Sädehoitoyksikkö

Kesällä 2022 valmistunut uudisrakennus on osa OYS 2030 -uudistamisohjelmaa. Movitek oli mukana yksikön rakentamisessa LVI-aliurakoitsijan…
IV-urakointi
LV-urakointi
Pohjois-Pohjanmaa