FOod portin rakennusautomaatio
Cervius vastasi kauppakeskuksen uuden ravintolamaailman automaatiotöistä. Urakkaan kuului rakennusautomaatiolaitteiden kaapelointi, kenttälaiteasennukset, ohjelmointi ja valvomon päivittäminen.
Rakennuttaja | Kauppakeskus Redi |
---|---|
QMG-yritys | Cervius Group Oy |
Palvelut | Rakennusautomaatio |
Food Port -ravintolamaailma toteutettiin keskelle liiketiloja
Helsingin Kalasataman kauppakeskus Redin uuden ravintolamaailman ensimmäiset 11 ravintolaa avattiin loppuvuodesta 2023. Persoonallisesti sisustettu ja viihtyisä 500-paikkainen ravintolakeskittymä remontoitiin osaksi toimivan kauppakeskuksen monipuolisia palveluita tarjoavia liiketiloja. Saneerausprojektin rakennusautomaatiurakka kilpailutettiin ja Cervius valittiin toteuttajaksi.
Food Portin urakan ensimmäinen vaihe alkoi vuoden 2023 keväällä, automaatiotyöt aloitettiin kesällä ja kokonaisuus valmistui marraskuussa. Toinen vaihe valmistuu keväällä 2024. Cerviuksen vastuulla on ollut automaatiourakan projektinjohto, ohjelmointityöt, tarvittavat kaapeloinnit sekä kenttälaiteasennukset ja käyttöönottoon liittyvä testaukset.
Tilojen käyttötarkoitus määrittää talotekniikan
Redin alkuperäinen talotekniikka ja sitä ohjaava rakennusautomaatio oli suunniteltu vuokralaisten liiketoiminta ja tarpeet huomioon ottaen. Uuden ravintolamaailman projektissa käyttötarkoitus muuttui, mikä edellytti tiloissa olevan talotekniikan uudistamista. Alkuperäisiä laitteita on purettu pois ja korvattu uusilla.
Food Portin projektissa kohteen ja järjestelmät tunteva projektipäällikkömme pitää näpeissään kokonaisuutta, mikä varmistaa, että kaikki sujuu, kuten pitääkin.
Petri Rantapaju, toimitusjohtaja, Cervius
Food Portin ravintoloiden ja niissä toimivien ammattikeittiöiden tehokas ilmanvaihto on perusedellytys sekä paloturvallisuudelle, tilojen yleiselle käytettävyydelle, että koko lähiympäristön viihtyisyydelle. Ravintolakeittiöissä olevat huuvat ja huoneanturit on liitetty automaatiojärjestelmään. Järjestelmästä voidaan seurata keittiöiden olosuhteita, kuten kosteutta ja lämpötilaa sekä varmistaa, että huuvat toimivat kuten pitää.
Cervius on asentanut kohteeseen neljä uutta valvonta-alakeskusta sekä ottanut käyttöön kolme uutta ilmanvaihtokonetta. Kokonaisuudessaan automaatiojärjestelmään lisättiin yli 200 pistettä. Urakkakokonaisuuden lisäksi yhtiö on mukana kohteen ylläpidossa, tehden talotekniikkaraportin mukaisia vianselvitys- ja korjaustöitä sekä tarvittaessa pienempiä muutostöitä.
Koko projektin aikana prioriteettina on ollut toteuttaa kaikki työvaiheet siten, että muu ympärillä oleva toiminta ei häiriinny. Esimerkiksi rakennusautomaation kohdalla tämä on tarkoittanut muiden muassa kauppakeskuksen aukioloaikojen ulkopuolella toteutettuja ohjelmamuutoksia toiminnassa oleviin ilmanvaihtokoneisiin.
Cerviuksen toimitusjohtaja Petri Rantapaju kertoo, että yhtiössä on alusta asti panostettu asiakaskokemukseen ja sen kehittämiseen.
– Olemme kehittäneet mallin, jossa Arvo Plus -asiakkaitamme palvelee aina oma työnjohtaja, ts. asiantuntija, joka tuntee kokonaisuuden, mikä helpottaa kiinteistöstä vastaavan henkilöstön työtä. Food Portin projektissa kohteen ja järjestelmät tunteva projektipäällikkömme pitää vastaavasti näpeissään kokonaisuutta, mikä varmistaa, että kaikki sujuu, kuten pitääkin.