OYS 2030 – SÄDEHOITOYKSIKKÖ
Kesällä 2022 valmistunut uudisrakennus on osa OYS 2030 -uudistamisohjelmaa. Movitek oli mukana yksikön rakentamisessa LVI-aliurakoitsijan roolissa.
Pääurakoitsija | Hartela |
---|---|
Rakennuttaja | Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri |
QMG-yritys | Movitek Oy |
Pinta-ala | 4885 m2 |
Palvelut | IV-huolto ja -urakointi LV-huolto ja -urakointi |
TULEVAISUUDEN SAIRAALAA RAKENTAMASSA
OYSin Syöpäkeskuksen Sädehoidon yksikkö on Pohjois-Suomen ainoa sädehoitoa antava sairaalayksikkö. Kesällä 2022 valmistunut uudisrakennus on osa OYS 2030 -uudistamisohjelmaa. Movitek oli mukana yksikön rakentamisessa LVI-aliurakoitsijan roolissa.
Jo vuonna 2012 alkunsa saanut OYS 2030 -ohjelma uudistaa yliopistollisen sairaalan toiminnan ja tilat vastaamaan tulevaisuuden erikoissairaanhoidon haasteita. Sairaalakokonaisuudessa on ajateltu niin energiatehokkuutta kuin käytännöllisyyttäkin, ja esimerkiksi pinta-alat ovat uudessa kokonaisuudessa pienempiä mahdollistaen sujuvammat siirtymät. Myös Sädehoitoyksikössä on otettu huomioon asioinnin helppous keskittämällä yhteen rakennukseen koko hoitoketjuun liittyvät kuvantamistilat ja palvelut. Yksikkö palkittiin Pohjois-Suomen rakennusteko 2020–2022 -palkinnolla.
Ensimmäiset kokoukset Sädehoidon yksikön rakentamista koskien pidettiin tammikuussa 2021. Mukana yksikön rakentamisessa oli Movitekilta kolme toimihenkilöä ja keskimäärin kahdeksan asentajaa. Tehtäviin kuului LVI-materiaalien ja -laitteiden hankkiminen ja varsinaiset LVI-työt.
– Meillä on paljon kokemusta sairaaloiden kaltaisista vaativammista kohteista. Myös yhteistyö pääurakoitsija Hartelan kanssa toimi hyvin, ja projekti olikin kokonaisuudessaan onnistunut, projektin loppuvaiheessa Movitekilta mukana ollut projektipäällikkö Anna Liedes sanoo.
MODERNI SAIRAALA NOUSEE TYHJÄLLE TONTILLE – UUSIN TEKNIIKKA VAATII TILAA JA JATKUVAA OPPIMISTA
OYSin Syöpäkeskuksen Sädehoidon yksikkö valmistui kesällä 2022, ja toiminta uusissa tiloissa päästiin käynnistämään saman vuoden lokakuussa. Sädehoidon yksikössä on käytössä uusimpia hoitotekniikoita, ja yksikössä tehdään jatkuvaa kehittämistyötä ja koulutetaan sädehoidon ammattilaisia. Käytössä on 5 sädehoitolaitetta, joilla annetaan hoitoa 100–150 potilaalle joka arkipäivä.
– Erikoissairaalatekniikka on perustekniikkaa paljon haastavampaa. Se sisältää paljon selvittelytyötä, mikä tekee tällaisista projekteista todella kiinnostavia, Anna Liedes kertoo.
Suomessa useat keskussairaalat ovat hiljattain tulleet käyttöikänsä päähän. Tällä hetkellä uusia sairaaloita rakennetaankin 5 miljardilla eurolla, mistä Oulun yliopistollisen sairaalan uudisrakentamisen osuus on noin 0,9 miljardia euroa. Kuten muuallakin, myös Oulussa taannoisten rakennusvaatimusten mukaisesti pystytetyt sairaalat oli parempi purkaa, kuin korjata – esimerkiksi kerroskorkeus oli niin matala, ettei rakennuksiin olisi ollut mahdollista rakentaa nykyaikaista ilmanvaihtokoneistoa.
Projektit ovat pitkiä ja monimutkaisia, ja etenkin sairaalatekniikka kehittyy koko ajan. Tämän vuoksi monivaiheisten sairaalahankkeiden kohdalla jotkin osat saattavat olla vasta suunnittelupöydällä, kun toiset saavuttavat jo harjakorkeutensa.
– Kun tekniikka uusiutuu nopeasti ja projekteja on käynnissä limittäin, on välttämätöntä tehdä jatkuvaa arviointia. Oppia otetaan koko ajan edellisistä rakennuksista ja sanotaan ääneen hyvät ja huonot asiat. Rakentavalla avoimuudella päästään hyviin tuloksiin, analysoi Anna Liedes.
SISARPROJEKTI JO RAKENTEILLA
Movitek on mukana myös uuden sairaalan F-rakennuksen LVI-töissä. Uudistamisohjelman toisessa vaiheessa rakennettavaan F-taloon tulee tiloja muun muassa sairaala-apteekille, laboratoriolle, kuvantamiselle sekä vuodeosastoille. Rakentaminen käynnistyi alkuvuodesta 2022 ja hanke valmistuu vuonna 2025. Kokonaisuudessaan uudisrakentamisen on määrä valmistua vuoteen 2030 mennessä. Anna Liedes vahvistaa, että sairaalat ovat Movitekille mieluisia projekteja.
– Tahtoa, kiinnostusta ja ammattitaitoa riittää näihin hommiin!